354
post-template-default,single,single-post,postid-354,single-format-standard,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-line-through,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

DUMINICA FLORIILOR

Sărbătoarea Floriilor poartă amintirea vechilor festivități romane dedicate zeiței Flora, cea care aducea primăvara și dăruia oamenilor semințele, nectarul și mierea. Flora, zeiţa sabină a înfloririi, era venerată ca Flora Mater, mamă a primăverii, a naşterii noului ciclu vegetal.

Biserica ortodoxă celebrează astăzi Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat cu flori și ramuri de finic, după minunea învierii din morți a lui Lazăr. În amintirea acestui moment, românii duc la biserică ramuri de salcie spre a fi sfințite, transferându-li-se astfel proprietăți apotropaice, de propițiere și purificare, valabile pe durata întregului an.

Substitut fitomorf al zeiței Flora și totodată al ramurilor verzi cu care a fost primit Iisus în Ierusalim, salcia devine unul dintre principalele elemente vegetale investite cu sacralitate. După sfințirea ramurilor de salcie, oamenii le pun în casă la icoana Maicii Domnului și în „locurile-prag” din gospodărie spre a le folosi în caz de furtună, pentru vindecarea anumitor boli, pentru sporul semănăturilor și al stupilor, pentru vrăji și descântece.

Salcia e bună de leac, e bună de dragoste, de sperietură, de trăsnet, de cutremur. Mugurii de salcie (mâțișorii), se pun în scaldă, sub pernă, în hrană, în pământ, în foc. Se pun pe morminte, pentru tihna morților. Din ramurile de salcie se fac coronițe și salbe (din nou avem de-a face cu gesturi ritualice precreștine), cercul fiind un binecunoscut simbol solar.

Nu trebuie să uităm că Sărbătoarea Floriilor aduce și ea numeroase interdicții: nu-i bine să-ți speli părul ca să nu încărunțești înainte de vreme, nu-i bine să faci curat, nu-i bine să lucrezi, că altfel îți merge rău tot anul… Bătrânii spun că de Florii nu ai voie să plantezi sau să semeni nimic, deoarece vor răsări doar flori și nimic nu va face fruct, nu ai voie să mănânci urzici, pentru că astăzi au înflorit și fac nuntă.

Iar dacă se întâmplă să culegi flori în această zi atât de specială, trebuie să le ceri iertare „pentru că și ele au sufletul lor”.

Iulia Gorneanu

1 Comment
  • Georgeta Motorga

    April 9, 2017 at 8:08 am Reply

    Mulțumesc foarte mult pentru această minunată și succintă relatare

Post a Comment